lauantai 30. tammikuuta 2016

Herkkujen herkku- lanttukukko!

Tänään ajateltiin pitkästä aikaa tehdä lanttukukkoa, joka on niin suurta herkkua meistä, että vetää vertoja jopa joulukinkulle.
Voisin siis vaihtaa joulukinkun lanttukukkoon ja olen sitä joskus ehdottanutkin.
Tehtiin kukko yhdessä Maken kanssa ja tälläisellä ohjeella:
1litra vettä
1rkl suolaa
18dl ruisjauhoa
6dl vehnäjauhoa
täytteeksi:
lanttua (3 keskikokoista)
sianlihaa (oli n.1kg, pitää olla läskiä!)
suolaa
mustapippuria
voita
Ensiksi kuoritaan lantut ja keitetään n.10min suolavedessä. Sillä aikaa, kun lantut kiehuvat valmistetaan taikina.
Pohja kaulitaan keskiosalta noin 1cm paksuksi ja reunoiltaan ohuemmaksi. Lisäksi kaulitaan kansiosa erikseen.
1240129998_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Pohjan päälle, keskelle kasataan vuorotellen lanttua ja lihaa. Kerroksien väliin ripotellaan suolaa ja mustapippuria.
1240129845_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Seuraavaksi nostetaan kukon reunat ylös huolellisesti, ettei vuoda.

1240130154_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Kuin pakettia tehtäisiin. Taustalla näkyy valmiiksi kaulittu kansiosa.
1240130264_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Muotoillaan kukko muotoonsa.
1240130389_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Laitetaan kansiosa päälle.
1240130477_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Ja vedellä ja veitsellä "kitataan" reunat kiinni. "Voidellaan " saumoja kuin voideltaisiin voita päälle.
1240130564_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Kun tämä on tehty laitetaan kukko lämpimään uuniin ja pidetään 225 asteessa noin tunti, että kukko saa väriä pintaan.
Tämän jälkeen kukko otetaan uunista ja laitetaan huolellisesti folion sisään ja takaisin uuniin n. 100-150 asteeseen ja annetaan hautua siellä 6-8h.
Kukko otetaan kypsänä uunista.
1240130793_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Ja voidellaan päältä voilla.
1240130859_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Tältä kukko näyttää voideltuna. Nams! Harmi, ettei tuoksu välity.
1240131100_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Kukko kääritään folioon + leivinpaperiin + pyyhkeisiin ja me laitoimme vielä viltin sisään! Annetaan tasaantua ja hautua muutamia tunteja. Sitten kukko avataan ja... SYÖDÄÄN!
1240131038_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
 Mahtavaa herkkua! VAROITUS!  Voi esiintyä hajuhaittoja syönnin jälkeen! Silmänisku
Meillä siis saadaan kukko uunista 22:30 ja tämän jälkeen käärimme sen sanomalehtiin, pyyhkeisiin ja vilttiin ja aamulla pääsemme syömään!

9 kommenttia:

Emilie kirjoitti...

Vautsi. Teen yleensä vähän pienemmän, niin pääsee nopeemmin syömään. Kyllä pitäisi taas tehdä.

Anonyymi kirjoitti...

Herkullista!!!
nim,viikko sitten tein:)

Olen ostanut kirppikseltä 100% villatakin (iso kooltaan?)
huovutin,eli pesin 60 asteessa,ja siitä tein POMPAN,(Päälle ja sivuille huopa,alas vanhoista liinoista ,elikkä siitä tuli ISO BASKERI.)
jonka laitan kukon päälle (hautuu n.2 t).
Ja kun syöty,laitan uestaan pompan päälle ,aamu lämmintä kukkoa saapi syyä.

OLEN HUOMANNUT ETTÄ MONI KÄYTTÖINEN tuo pomppa!!!!

Täälläkin ihan vesiherahti kielelle kun kuvaa katsoi :)

risuenkeli

Maarit kirjoitti...

Ai, että on ihanan näköstä (muistan vielä maunkin) :)

Anonyymi kirjoitti...

risuenkeli ....

lisää kirjoitukseen:)

Se pomppa pannaan tietenkin pellin päälle ,jossa se kukko on .(foliossa)

Tanja kirjoitti...

Make oli kuuden aikaan syönyt ja oli ollut kuumaa. Minä söin klo 12 ja vieläkin oli lämpöisää kun oli folion ja pyyhkeitten sisällä.

Anemone kirjoitti...

Nam! Minä olen kerran saanut tuliaisena lanttukukon ja oli hyvää !
Nyt en voi enää lanttua syödä, vaikka niin tykkäisin... Mokomakin sappi :(

Anonyymi kirjoitti...

:)
niin aivan varmasti pysyy,lämpöisenä sinunkin konstein:)

...tuo pomppa-haudutus oli anopilla jo -50 luvulla,minä tein vain v-2010.luvun version :)

ihan sama onko nippu ,niitä tai näitä:))

SE KUKKO se se on poikaa!!!!

-anteeksi kirjoitukseni

risuenkeli

Anonyymi kirjoitti...

Hyvin selitetty ja kuvattu ohje, jälkivaroituksineen. ;)
Itse en ole ikinä päässyt kukkosta maistamaan, mutta voin kuvitella että herkkua on.

suvi kirjoitti...

ihanaa herkkua tuo :)